četrtek, 17. februar 2011

Pad Tai rezanci po domače

Zjutraj me je bolj kot tuljenje budilke prebudil Sandi, ki se je nenadno dvignil iz postelje in zakričal: ''Ojoj, sneg.'' Moja prva misel je bila: ''Faks!'' In odločila sem se, da vožnjo v Sežano zamenjam s fotografiranjem popolne difuzne svetlobe, ljubljanskega Barja in s pisanjem bloga.
Ni lepšega kot pogled skozi okno na zasneženo naravo, medtem ko me poleg odeje na kavču greje še topel prenosni računalnik na kolenih.
Včeraj sem šla na FDV, svojo nesojeno fakulteto, po potrdila o vseh opravljenih izpitih in bila prijetno presenečena. Nobene vrste, prijazen moški v referatu za dodiplomski študij, nobenih komplikacij. Hitro in učinkovito. Pa vonj po novem, ki ima, tako kot vonj po starem na Filo faksu, svoj čar. Tole je bilo sicer čisto off topic ampak sem se tega opravka tako otepala, že nekaj mesecev, potem pa tako presenečenje. Mi je res polepšalo dan. In v rokah imam končno dokaz, da v dveh letih na FDV-ju nisem samo mešala zraka.

No sedaj pa k stvari. Že nekaj časa sem imela v mislih recept, ki bi ga rada delila z vami. Enostaven in hiter. Ampak, ker zame besede niso dovolj, je bilo treba vse skupaj fotografirati. Poleg tega kuhanje in fotografiranje hkrati ni ravno lahek projekt (med temle photo session-om sem malo predolgo pražila čebulo na primer).
Recept je nastal, ko mi je Sandi prejšnji mesec rekel, da kuhava vedno eno in isto hrano, potem pa nama je nekaj dni zatem zmanjkalo testenin, krompirja, celo riža, tudi mesa ni bilo v skrinji, sledi o tuni nikjer ... sem pa našla, zakopane na dnu predala, tajske rezance. ''Hm, zgleda fino.'' sem si mislila. V hladilniku sem našla brokoli, korenje, še zapakirane paprike, cela barvna lestvica, rumena, rdeča in zelena ter pol bučke. Za tajske rezance v hladilniku ni bilo sestavin. Sojini kalčki, ne. Dva jajca, ne. Kakršnikoli oreščki v predalu, ne. ''Zgleda, da bo treba v trgovino,'' za tisti dan pa so morale zadostovati sestavine, ki sem jih imela na razpolago (verjetno vsi poznate takšne in podobne situacije, ko doma ni skoraj ničesar, za v trgovino je prepozno, pa preutrujeni ste in na koncu je potrebna improvizacija, ki včasih prinese še kako dobrodošle spremembe naših prehrambenih navad).
In tako so nastali Pad Tai rezanci po domače.

Recept za 2 osebi (čas priprave: cca. 30 minut)

Za pripravo Pad Tai rezancev po domače potrebujete:
tajske rezance
čebulo
pol zelene paprike
pol rdeče paprike
pol rumene paprike
pol velike bučke (ali ena srednja)
brokoli
korenje
sojina omaka

© U. P. Photography


(Ker je priprava zelo hitra, zeljenjava se prepraži hitro, nikar je ne pražite predolgo, ker postane premehka, obenem pa zgubi tudi okus, je morda bolje, da vso zelenjavo narežete preden se lotite kuhanja. Če ste v rezanju in menjavanju opravil v kuhinji spretno zverzirani pa sledite kar spodnjim navodilom. Jaz sem tokrat zelenjavo raje narezala pred kuhanjem, zaradi fotografiranja.)





Postopek
Pripravite si posodo. Tajsko, kitajsko in druge azijske dobrote je najbolje delati v voku (če nimate voka, da enak učinek praženja teflonka, na katero se med praženjem hrana ne prime), ker se azijska hrana praži, ne kuha. Za rezance uporabite isto posodo, ki jo uporabljate za testenine, za brokoli pa zadostuje majhna posoda. Pa ne pozabite na cedilo.

© U. P. Photography


Drugi korak je sekljanje čebule. Midva namesto olja, za kuhanje uporabljava maslo. Jaz sem to pobrala od zakoncev Novak in ker je tako meni kot Sandiju okus bolj všeč z maslom kot z oljem, se je to obdržalo. Torej, košček masla ali olje v vok skupaj z nasekljano čebulico.

© U. P. Photography


Ko se lotite  rezanja zelenjave, najprej olupite in narežite korenje na koščke. Korenje gre v vok prvo, ker je najbolj trdo in se najdlje praži. Ko čebula postekleni, ga dodajte v vok.

© U. P. Photography


Ko se korenje praži narežite na koščke še vse tri paprike, ko se korenje rahlo zmehča, jih dodajte v vok.

© U. P. Photography


Medtem, ko se na zmernem ognju pražita korenje in paprika, v manjšo posodo za brokoli nalijte vodo, dodajte sol in zavrite. Brokoli narežite na manjše kose, sperite pod vodo in ga dajte v vodo, ko začne le ta vreti. Tudi v velik lonec za rezance stresite ščepec soli in nalijte vodo ter pristavite na ogenj, da bo voda zavrela sočasno z vodo za brokoli. 

© U. P. Photography


Zadnje narežite bučke in jih dodajte že popraženi zelenjavi v voku.

© U. P. Photography


Ko popražite bučke dodajte v vok še brokoli, ki ga pred tem odcedite (brokolija ne kuhajte predolgo, naj ostane čvrst in živo zelene barve). 

© U. P. Photography

© U. P. Photography

Zelenjavo na zmanjšanem ognju pražite še pet minut, medtem, ko se kuhajo rezanci. Stresite jih v vrelo vodo in pustite, da vrejejo pet minut. Glejte na uro, da bo preteklo res samo pet minut, da se rezanci ne prekuhajo.

© U. P. Photography

Zadeva z rezanci je sledeča. Midva kupujeva vedno iste, ker so lično pakirani v dva paketka, en paket je ravno za dve porciji, poleg pa dobite še zavojček začimb, na ovitku pa je napisan tudi recept za tiste prave Pad Tai rezance. Zato tudi nisem pisala, da morate zelenjavo soliti ali ji dodajati začimbe. Začimbna mešanica v vrečki zadostuje za enkrat (če ne marate začinjene hrane zadostuje za dvakrat), dobite pa tako ali tako dve, torej za vsak zavojček rezancev eno. Če boste kupovali kakšne druge rezance pa v trgovini pobrskajte še za kakšno dobro azijsko začimbno mešanico za rezance.

© U. P. Photography

© U. P. Photography



Ko čakate, da mine tistih 5 minut, v kozarcu zmešajte začimbno mešanico z dvema velikima žlicama vode in štirimi žlicami sojine omake.

© U. P. Photography

© U. P. Photography


Kuhane rezance nato odcedite in stresite v vok k prepraženi zelenjavi, malo premešajte, nato pa v vok zlijte še mešanico iz kozarca. Na zmernjem ognju pražite še pet minut, da voda izhlapi in da se začimbe ter sojina omaka primešajo k hrani.

© U. P. Photography


Postrezite na malo drugačnih in nevsakdanjih krožnikih ali v posodicah.

© U. P. Photography

DOBER TEK :)

4 komentarji:

  1. Lep pozdrav!

    Jaz sem danes preizkusila tvoj recept mmmmmmmmmmmmmmmmm odličen je !
    Le da nism uporabila teh rezancev ampak kr ene tako mal boljše kot za juho pa je bilo čist super! Pa teh začimb nism imela dala sm ena zeliščna in tut to je bilo ok!

    Res dobr!

    Lp Valerija!

    OdgovoriIzbriši
  2. Me veseli, da je recept uspel :)! Saj poanta tega recepta je, da se naredi nekaj novega, da skočimo iz vsakdanje kuharske rutine in malo eksperimentiramo :).

    OdgovoriIzbriši
  3. Všeč... :) Mislim, da bi mogla izdati kakšno kuharsko knjigo :)

    OdgovoriIzbriši